Kerstmaaltijd voor 2400 mensen met een smalle beurs

Arend van der Heijden aan het koken voor de minima - foto van 1Limburg

via 1Limburg

Knolselderijsoep, aardappelsalade met buikspek en pletskeskoek met stoofperen. Dat zijn de gerechten die deze week gemaakt worden voor 2400 mensen met een smalle beurs. De vrijwilligers van welzijnsorganisatie Caritas045 zijn druk doende met het bereiden van de kerstdiners.

Arend van der Heijden uit Heerlen is al vroeg in de ochtend in de keuken te vinden samen met zijn vrijwilligers. Hij is de man achter Caritas045 dat sinds de oprichting in 1019 ruim 330.000 maaltijden heeft uitgedeeld aan minima en daklozen in Heerlen, Hoensbroek en Kerkrade.

Maaltijd als middel

Tussen het roeren door legt Arend uit dat vriendschap het kernwoord is bij caritas045. “Natuurlijk is een maaltijd belangrijk. Mensen moeten minimaal twee keer per week een gezonde warme maaltijd krijgen. Het eten is een middel om tot een gesprek te komen met als doel mensen weer in hun kracht zetten. Aan de tafels waar mensen het diner nuttigen zitten ook hulpverleners. Daar waar andere mensen niet helpen, helpen wij de mensen”, legt Arend uit.

Geloof

Arend is katholiek van huis uit, maar door zijn drukke bestaan als kok was dat wat naar de achtergrond verdwenen. Na de dood van zijn vader werd hij bevriend met de priester die zijn vader de laatste sacramenten gaf. “Ik heb toen besloten om te gaan koken voor mensen die het echt nodig hebben die zelf bijna niks hebben. Dat heb ik eerst voor de mensen in Helmond gedaan, waar ik vandaan kom. Later ben ik in de regio Parkstad begonnen, omdat mijn stervende schoonvader me vertelde dat hier ook genoeg ‘werk’ voor me was.”

Van afnemer naar vrijwilliger

Eén van de vrijwilligers is Dymphy Schlijper. Als verpleegkundige verloor ze haar baan. Ze raakte in de ziektewet en kon op een gegeven moment amper meer rondkomen. Ze was toen heel blij met de maaltijden van Caritas045. “Ik vond het zo’n mooi initiatief dat ik besloot zelf mee te helpen. Het is daarnaast nog erg leuk om te doen.”

Iedere week deelt Caritas045 maaltijden uit in ’t Juphuis in Heerlen, in de kerk van Chèvremont in Kerkrade en in de Johannes Evangelistkerk in Hoensbroek.

Help jij graag mee? Fantastisch! Caritas045 heeft bezielde vrijwilligers nodig om de medemens in nood te helpen. Vul hieronder je gegevens in, dan nemen wij contact met je op.